De eerste stap in de aanpak is om goed te kijken hoe de woningen er nu bijstaan. Daarom is Open Kaart op 24 en 25 maart 2022 begonnen met inspectie van de voorgevels. Dit kon zonder aan de gevels te zitten of bij mensen binnen te komen, dat maakt het een logisch begin. Maar de gevelverbetering wordt ook gezien als een belangrijk onderdeel waar tijdig plannen voor moeten worden gemaakt.

In het lentezonnetje heeft Open Kaart alle voorgevels van de Fazantstraat geïnspecteerd en gefotografeerd. Met een camera aan een lange stok is bovendien een kijkje genomen in de dakgoten aan de straatzijde. De eerste indruk leert dat het metselwerk over het algemeen in goede staat is. Het onderhoud van kozijnen, portieken, dakkappellen en de goot verschilt sterk.

Doorstroomkoffie uit de tuktuk

Zo’n inspectie trekt heel wat bekijks en is daarmee een goede aanleiding om kennis te maken. Niet alle bewoners hebben de uitnodiging voor de startbijeenkomst gelezen of waren op de hoogte van de aanpak. Daarom had Open Kaart genoeg tijd ingeruimd om mensen te woord te staan en een tuktuk met gratis koffie geregeld. Deze tuktuk werd bediend door leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs VSO Herenwaard. Zij konden op deze manier hun barista-kunsten en sociale vaardigheden oefenen.

Voor de aanpak van de gevels worden als eerste plannen gemaakt. Een gezamenlijke aanpak daarin is cruciaal, dat heeft tijd nodig. De aanpak van gevels, daken kelder is een mooie kans om de isolatie, het comfort én de uitstraling van de woningen te verbeteren.

Inspecties

Intussen gaat Open Kaart door met de inspecties. Ze komen ook graag bij iedereen thuis langs om de woningen en gedeelde ruimtes te inspecteren. Ook dan kun je met hen in gesprek over wat jij graag zou verbeteren of juist zo wilt laten. Tijdens de gevelinspecties lieten veel bewoners weten graag mee te werken aan zo’n huisbezoek.